Om WordPress

I overkant av 450 millioner bedrifter, organisasjoner og privatpersoner benytter i dag WordPress, og jeg tror man trygt kan si at dette er verdens mest populære publiseringsverktøy.

WordPress er en brukervennlig programvare alle kan benytte for design av websider. Programmet er alltid tilgjengelig, det har meget god ytelse og det er sikkert.

De grunnleggende funksjonene i WordPress er enkle og forutsigbare, det er derfor raskt å komme i gang, selv for nybegynnere. Man trenger ikke kunnskaper om html, php og/eller Java for å lage spektakulære websider. 

WordPress tilbyr også kraftige og avanserte funksjoner for visning av bilder, som Lightbox-gallerier og/eller bildekaruseller. Disse er spesielt godt egnet for visning av små elementer, eksempelvis kundelogoer.

WordPress har hatt enorm suksess internasjonalt siden utgivelsen av den første versjonen i 2003. Antall nettsteder har vokst betraktelig, og det ser ikke ut til at veksten avtar. WordPress er nå det mest dominerende CMS på markedet – med ca. 35% av verdens totale markedsandel.

Tatt i betraktning at antallet totale aktive nettsteder er estimert til over 1,3 milliarder – i følge en undersøkelse publisert av Netcraft publisert 28. februar 2020 – betyr det at rundt 455 000 000 nettsteder bruker WordPress. Pr. 28. februar 2019 var antallet WordPress-nettsteder litt i overkant av 60 millioner. Det har såledeskommet 400 mill. flere brukere på 1 år.

I en verden som blir stadig mer internasjonal, er det viktig å benytte en programware som enkelt lar seg oversette til et annet språk. At WordPress er tilgjengelig på så mange språk (først og fremst via plugins som WeGlot) er noe av det største som skiller det fra andre plattformer. Fremtiden ser lys ut for oversettelsen av WordPress til alle verdens ledende språk.

WordPress Grunnkurs

Ved å klikke på fanene får du en god oversikt over hva du lærer på grunnkurset.

  • Opprette og publisere alle sidene vi skal jobbe med på kurset
  • Lage en hovedmeny
  • Sette alle sidene inn i hovedmenyen
  • Angi om menyen skal være på toppen av siden, om den skal være midtstilt, venstrestilt, etc.
  • Sette inn undersider (dropdown-meny)
  • Man kan også enkelt endre menyen om produkter/tjenester tas ut og nye kommer til.

For at WordPress-siden skal fungere, må det settes endel innstillinger i Kontrollpanelet.

Dette gås grundig gjennom på kurset. Kursdeltakerne får også skriftlig manual slik at de har en referanse i ettertid.

Sissels Grafiske har også skrevet et eget blogginnlegg om
WordPress Kontrollpanel.

Når man installerer WordPress, får man automatisk tilgang til en rekke ferdige design (temaer) som det er enkelt å installere og som med enkle grep kan tilpasses bedriftens eget design.

På grunnkurset får kursdeltakerne en oversikt over alle gratis temaene de har tilgang på, og de å installere og tilpasse Phlox eller Astra (begge er gratis).

På denne siden har jeg valgt Phlox som design. 

Sissels Grafiske Phlox Theme

På grunnkurset bruker jeg enten Phlox eller Astra-tema. Begge temaene er gratis, og personlig er jeg svært fornøyd med både funksjonalitet og designmuligheter begge temaene tilbyr.

I grunnkurset lærer kursdeltakerne å tilpasse temaene, bl.a.

  • angi globale valg for typografi som avsnittstekst, overskrifter, etc.
  • Hvordan organisere menystrukturen
  • Hvordan sette inn firmalogo både på nettstedet og som Favicon (Favourite Icon) på fanen
  • Hvordan sette opp informasjonen i Footer-Widget slik at f.eks. årstallet oppdateres automatisk
  • Hvordan sette opp Sub-footer med widgets for Facebook og Siste Blogginnlegg.
  • Og mye mer. Se bildene til høyre.

Sissels Grafiske har skrevet et blogginnlegg om hvordan
Phlox Tema har blitt tilpasset på denne siden.

Det viktigste er å tilpasse størelsen og/eller beskjære bildene for å unngå at nedlastningstiden blir for høy. 

Det er svært enkelt å sette inn bilder, gallerier og karuseller i WordPress.

Eksempelvis kundelogoer egner seg til karuseller som går i kontinuerlig loop. På kurset lærer man å sette alle nødvendige innstillinger for hvordan karusellen skal gå.

Phlox har også et eget galleri som er syliggjort på siden om Elementor.

Det er svært enkelt å sette inn Google Kart i WordPress. Det finnes en egen widget for Google Maps, der det eneste man trenger å gjøre er å sette inn adressen.

Høyde, bredde på kartet definerer man selv. Google Maps tilbyr også veibeskrivelse slik at det er enkelt å finne frem.

SSL (Secure Sockets Layer) er en teknologi som brukes for å kryptere trafikk over internett. Det forhindrer uvedkommende fra å tyvlytte på- og forstå data som sendes mellom bruker og en server på internett. SSL gjør livet vanskeligere for hackere.

SSL fungerer omtrent som gode gammeldagse krypterte meldinger i forseglede konvolutter. «Forseglingen» vises som en hengelås ved siden av adressen til nettstedet. SSL bytter også prefikset https i stedet for http som ble benyttet tidligere.

På grunnkurset lærer kursdeltakerne hvordan de skal installere og aktivere et SSL-sertifikat slik at nettstedet blir sikkert og hengelåsen blir synlig i adresselinjen.

Sissels Grafiske har alltid gitt kursdeltakerne 6 måneders gratis support etter avsluttet kurs. Dette gjelder enkle spørsmål som lar seg løse i løpet av noen minutter. De kan enten ta en telefon eller sende en epost som vil bli besvart så raskt som mulig.

Dette er for å gi kursdeltakerne trygghet etter avsluttet kurs og de skal jobbe på egen hånd.

Forutsetningen er selvsagt at spørsmålene er relatert til temaer som ble gjennomgått på grunnkurset. Om kunden ønsker ekstra service, vil det bli fakturert iht. gjeldende satser.

Sissels Grafiske Kontrollpanel
Sissels Grafiske Phlox Tilpasse_01
Sissels Grafiske Phlox Tilpasse_02

Elementor - Kraftig verktøy for sideoppbygging

WordPress er et kraftig og brukervennlig program for design og utvikling av websider. Elementor Pagebuilder kan enkelt installeres som en egen plugin | utvidelse. Det er et kraftig og meget brukervennlig verktøy for sidebygging. 

Opplæring i Elementor inngår i WordPress grunnkurs. Se egen side der jeg har visualisert endel av de mest brukte blokkene i Elementor.

Når man installerer WordPress, får man automatisk tilgang til en rekke ferdige design (temaer) som det er enkelt å installere og som med enkle grep kan tilpasses bedriftens eget design.

På denne siden har jeg valgt Phlox som design.

Sissels Grafiske Phlox Theme

Endel av temaene har egen sidebygger (Page Builder), som forenkler arbeidet. I tillegg kan man laste ned og installere svært avanserte Pagebuilders, eksempelvis Elementor – som er benyttet i eksempelet til høyre.

Sissels Grafiske Elementor 01Elementor Page Builder (sidebygger) er enkel å bruke. I tillegg har Elementor innebygget bibliotek for bildebokser, knapper, bildegallerier og -karuseller, knapper, Google-kart m.m.

Elementor er uten tvil den beste sidebyggeren jeg har jobbet med. Den er ryddig, strukturert og tar ikke allverdens tid å lære seg.

Elementor Page Builder (sidebygger) gjør formateringsarbeidet veldig enkelt. Det er en egen widget for seksjoner der man kan angi hvor mange kolonner seksjonen skal inneholdet.

Det er også mulig å sette inn en seksjon i seksjonen om det skulle være ønskelig og mest praktisk. Alt dette gjennomgåes på grunnkurset.

Elementor har egen widget for knapper der man raskt og enkelt kan designe knappen med Normal-farge, samt Hover-farge (mouse over). 

Når design på en knapp er laget, kan man kopiere knappen og lime inn formatet på en annen knapp slik at det eneste man trenger å gjøre er å endre selve teksten på knappen, samt linken. 

Det finnes et utall ferdige malsider og malelementer (widgets) som kan installeres på siden med et tastetrykk, og som gjør webarbeidet tidsbesparende og mye morsommere.

Malsidene kan benyttes som utgangspunkt for egne sider. Når man er ferdig å designe en side der farger, typografi m.v. er lagt inn, kan hele siden lagres som en malside i Elementor og deretter benyttes som utgangspunkt for neste side som skal designes. Malsider betyr en enorm forenkling av designarbeidet.

Det finnes også et utall ferdige malseksjoner (widgets) som kan installeres på siden med et tastetrykk, og som forenkler webarbeidet betraktelig.

Malseksjonene benyttes som utgangspunkt for egne seksjoner. Når man er ferdig å designe en seksjon der farger, typografi m.v. er lagt inn, kan hele siden lagres som en egen seksjon i Elementor og deretter benyttes som utgangspunkt for lignende seksjoner på andre sider. 

Både malsider og seksjoner kan eksporteres slik at de også kan benyttes på andre nettsted.

En plugin er et miniprogram som gir tilleggsfunksonalitet på WordPress-siden.

Dyktige programmerere over hele verden utvikler hele tiden nyttige plugins | utvidelser som kan installeres og aktiveres på mindre enn et minutt. Det finnes plugins for å yte bedre sikkerhet på siden, plugins for å gjøre det enklere å redigere tekst og bilder (eksempelvis Elementor), plugins for å sette inn facebook-bokser og mye mer.

På WordPress grunnkurs vil kursdeltakerne lære å installere og aktivere plugins, samt erfare hvilken tilleggsfunsjon de gir.

Widgets er en liten blokk som utfører en bestemt funksjon.

Du kan legge til widgets i sidefeltet på blogginnleggene, i Footer (bunntekstområdet)  m.v.

På Sissels Grafiskes nettside har jeg laget en Sub-Footer der jeg har satt inn Widgets for Facebook, Siste Blogginnlegg og selskapets logo. Firmaer som benytter Instagram, har ofte Widgets med oversikt over X antall bilder, der de kan angi at vilkårlige bilder skal synes fra dag til dag. 

Elementor Pagebuilder har en smart funksjon som gjør det enkelt å optimalisere websiden for både PC, Nettbrett og Mobil.

Endel elementer kan med fordel være skjult på en mobil.

Det er meget enkelt å bruke Elementors Responsive-funksjon for å se hvordan nettsiden fungerer på de forskjellige plattformene.

WordPress webside med innebygd blogg

Websider har etter hvert blitt standardisert ved at de fleste har en hjem-side, en produkt-side, en tjeneste-side, en kontakt-side m.m.  Dette er såkalt statiske sider, som kun endres om tjeneste-,  produkttilbudet eller kontaktopplysninger endres.

I tillegg til de statiske sidene, blir det stadig mer vanlig at firmaene ønsker å ha et Nyhets-arkiv, eller en innebygd blogg der besøkende kan lese nyheter eller annen informasjon om bedriften. 

På grunnkurset går vi gjennom hvordan layouten på selve bloggsiden skal se ut. Sissels Grafiske foretrekker en ryddig struktur med et «fremhevet bilde» øvers, dernest en kort overskrift som forteller leseren hva blogginnlegget | artikkelen handler om, en egen linje med angivelse av dato, forfatter samt kategori.

For å lese hele blogginnlegget, klikker man bare på bildet.
NB! Det er viktig at alle fremhevede bilder har samme størrelsesforhold, eksempelvis 16:9, slik at bloggoversikten blir ryddig og strukturert.

Se link til bloggsiden

Før man starter å skrive blogginnlegg | nyhetsartikler, bør man bruke litt tid på å sette seg inn i hvordan temaet fungerer, og hvilke muligheter det gir. De fleste temaer er litt forskjellige, og i grunnkuset vil jeg gå gjennom tilpasningene.

Sissels Grafiske bruker Phlox som tema, og har skrevet et innlegg om hvordan blogginnlegg på Phlox-temaer tilpasses.

Som påpekt innledningsvis består nettsiden av et sett statiske sider, samt innleggssider (bloggsider | nyhetsartikler).

Sissels Grafiske har skrevet et blogginnlegg om forskjellen på en
Side og et Innlegg.

På bildet til høyre står en linje under tittelen der det står oppført dato, navn på forfatter samt kategori. Det er viktig å kategorisere blogginnleggene, slik at det blir enkelt for besøkende å finne alle innlegg innen en og samme kategori.

Sissels Grafiske har blant annet WordPress som en egen kategori. Ved å klikke på kategorien, får besøkende listet opp alle innlegg som handler om WordPress slik at de raskt kan finne nyttig informasjon.

Se oversikt for WordPress-Kategori

Når man designer blogginnlegg i WordPress, får man automatisk tilgang til en rekke blokker (widgeter) som forenkler webarbeidet – og som også gjør at man slipper å bekymre seg om koding i html og php.

I tillegg til de vanlige boksene (widgetene) som følger med installasjonen av WordPress, kan man installere Gutenberg Elementer som tilbyr endel ekstra finesser.

Sissels Grafiske har skrevet et blogginnlegg om hvordan man skal installere og bruke Gutenberg Elementer.

Sissels Grafiske Gutenberg All Elements

Eksempler

Optimalisere websider for mobil og nettbrett

Alt innhold på websidene optimaliseres for alle typer digitale medier. I WordPress er det enkelt å optimalisere bilder og elementer slik at de er søkbare på internett.