Maskere hår – Kanaler

Å markere «windy hair» har vært en av de tøffeste oppgavene i Photoshop. Dette kan gjøres på flere måter, og enkelte ganger oppnås best resultat ved å bruke Kanalpaletten.

I denne oppgaven skal du lære hvordan du tar bort den grå bakgrunnen uten at håret blir skadelidende. Når jenta med det «windy håret» er markert, kan hun brukes på en rekke andre bakgrunner.

– På det nederste store bildet har hun fått ny bakgrunn. Håret er naturlig, og i de gjennomsiktige områdene vises den nye bakgrunnen.

Hva er en fargekanal

Et RGB-bilde har 3 fargekanaler, dvs. 1 kanal for hver farge. – Et CMYK-bilde har 4 fargekanaler og et gråtonebilde har 1 kanal. – Hver kanal utgjør lik datamengde, enkelt fortalt: Hvis et RGB-bilde utgjør 3 megabytes, vil filstørrelsen utgjøre 4 megabytes hvis det blir endret til CMYK og 1 megabyte hvis det blir omgjort til et gråtonebilde. – Mange har spurt meg om de må forstå hvordan disse kanalene «fungerer» for å bli dyktige i Photoshop. Svaret er nei. – Derimot er det viktig å skjønne forskjellen på en fargekanal og en Alfa-kanal.

Hva er en Alfa-kanal

Markering er en av de mest benyttede funksjonene i Photoshop. Det kan tidvis være tidkrevende. – For å unngå at man må starte markeringen på nytt hvis man blir avbrutt, må logge av for dagen, kan markeringen(e) lagres i en Alfa-kanal. – Man kan også «rense» markeringen ved å jobbe direkte i Alfa-kanalene. – For å lagre en markering velges Valg > Lagre markering / Select > Save Selection. – En lagret markering vises som en egen kanal, (Alfa-kanal) i paletten.

– Kanaler/Channels finner du i samme palettgruppe som Lag/Layers og Baner/Paths. – Bildet viser kanalpaletten for RGB, CMYK og Gråtone, samt 1 alfakanal. Jeg gjør oppmerksom på at utregningen ikke stemmer, dette skyldes at Alfa-kanalen også bidrar til øket filstørrelse.

Klikk på miniatyrene under for å lære fremgangsmåten:

Et ferdig maskert bilde kan brukes på de fleste bakgrunner, og det ser profesjonelt ut. Klikk på miniatyrene for større bilder.

Sissels Grafiskes kurstilbud finner du her:
/kurstilbud/

Comments are closed.